Naturalny, krótki skład batonów sprawia, że stanowią zdrową przekąskę lub posiłek po treningu. Obecność płatków owsianych pozwala zwiększyć ich objętość, a masło orzechowe, mleko, odżywka białkowa i syrop klonowy lub miód dodają im wielu wartości odżywczych i pozwalają na długie zachowanie poczucia sytości. Jeżeli przygotujesz je w weekend, będziesz mógł delektować się zdrową słodką przekąską w każdy kolejny dzień tygodnia.
Składniki (12 porcji):
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 1 szklanka odżywki białkowej, najlepiej bezsmakowej
- 2 szklanki płatków owsianych górskich, niegotowane
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu, opcjonalnie
Opcjonalne dodatki:
- 1 szklanka posiekanej czekolady lub chocolate chips, rodzynek, suszonych jagód lub posiekanych daktyli
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 239
Węglowodany 20g
Białko 14g
Tłuszcz 13g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W średniej wielkości garnku połącz mleko, masło orzechowe i syrop klonowy/miód, a następnie podgrzej na niskim ogniu. Mieszaj tylko do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i się rozgrzeją. Zdejmij z ognia.
- Dodaj białko w proszku, płatki owsiane i opcjonalnie cynamon lub dodatki. Wymieszaj dokładnie. Spróbuj i dodaj więcej syropu klonowego lub miodu, jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki smak. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka.
- Lekko natłuść formę o wymiarach ok. 20×20 cm. Przyciśnij równomiernie masę do formy, aby uzyskać pożądaną grubość batoników. Zwilż lub delikatnie natłuść dłonie, co zapobiegnie przyklejaniu się masy do palców.
- Pozwól batonikom wystygnąć całkowicie. Gdy ostygną, pokrój je na kwadraty. Jeśli chcesz, polej je rozpuszczoną czekoladą i pozostaw do ostygnięcia. Zapakuj w szczelny pojemnik i przechowuj w umiarkowanej temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce przez tydzień.
Patenty kucharza:
- Zamiast białka bez smaku możesz wykorzystać czekoladowe lub waniliowe.
- Czekoladę na wierzch batonów najprościej rozpuścisz przy zastosowaniu kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczonej czekolady możesz dodać pokruszone orzechy (niewliczone do kalorii).
- Przechowuj w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Opcjonalnie batony możesz też zamrozić.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie miodu lub syropu klonowego z naturalnie słodkimi produktami, jak rodzynki lub daktyle to zdrowa alternatywa dla klasycznych słodyczy. Duża zawartość białka sprawi, że dłużej zachowasz poczucie sytości, a obecne w maśle orzechowym kwasy tłuszczowe, witaminy, kwas foliowy i pantotenowy oraz sód, magnez, miedź i żelazo będą dobrą mieszanką substancji odżywczych dla Twojego organizmu.