Baton proteinowy z orzechami pekan

Orzechy pekan to bardzo zdrowa przekąska i warto włączyć je do codziennej diety, podobnie jak inne odmiany. Wybierając je jako składnik batonów proteinowych możesz zapewnić sobie dzienną porcję orzechów w ciekawej i słodkiej formie. 

Składniki (12 porcji):

  • 1 szklanka połówek orzechów pekan 
  • 1/2 szklanki pestek dyni 
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) nasion chia 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) siemienia lnianego 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) kawałków kakaowych 
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 8-10 daktyli Medjool 
  • 1/3 szklanki posiekanej keto czekolady lub keto chocolate chips 
  • 1/2 szklanki kremowego masła z nerkowców 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) oleju kokosowego 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) czystego syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) czystego ekstraktu z wanilii 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    421

Węglowodany   41g

Białko   8g

Tłuszcz    29g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wyłóż blaszkę o wymiarach ok. 20×20 cm papierem do pieczenia i odłóż na bok.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, aż będą drobno pokrojone i dobrze wymieszane.
  3. W małym rondelku dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Podgrzej na małym ogniu i mieszaj aż masło orzechowe się rozpuści, a mieszanka będzie płynna i gęsta. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt z wanilii.  
  4. Dokładnie wymieszaj suche składniki z mokrymi, aż wszystko będzie równomiernie pokryte.  
  5. Przenieś mieszaninę do blaszki. Przyciśnij ją do dna szklanką lub słoikiem, aby dokładnie wypełnić spód blaszki i utworzyć równą warstwę. Możesz posypać wierzch batoników dodatkowymi kawałkami czekolady, połówkami orzechów pekan lub niesłodzonymi płatkami kokosowymi.
  6. Umieść w lodówce na noc, aby masa stężała. Następnego dnia pokrój ostrym nożem na porcje. 

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz bardziej sycących batonów, dodaj więcej odżywki białkowej. 
  • Dla zmniejszenia kaloryczności podziel masę na więcej porcji. 
  • Po przygotowaniu przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 10 dni. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Orzechy pekan warto włączyć do swojej diety przez wzgląd na dużą zawartość magnezu, manganu, cynku oraz miedzi. Są one bogate również w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają poczucie sytości. Wykorzystanie daktyli zamiast cukru czy słodzika dostarcza słodkiego smaku razem z dużą ilością błonnika, dzięki czemu Twój poziom cukru we krwi nie podskoczy zbyt drastycznie. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN