Baton proteinowy z kokosem i czekoladą (plus opcja wegańska)

Propozycja dla miłośników połączenia kokosa z czekoladą, także w opcji bez wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego. Łatwe przygotowanie i przechowywanie sprawia, że możesz przygotować batony na zapas, na przykład na cały tydzień. Poniższy przepis to zdrowa i jednocześnie słodka przekąska, którą możesz wybrać zamiast klasycznych słodyczy. 

Składniki (10 porcji):

  • 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego solonego (w przepisie użyto masła z orzeszków ziemnych) 
  • 2 łyżki (ok. 30 g)oleju kokosowego 
  • 1/3 szklanki miodu (użyj syropu z palm kokosowych, jeśli jesteś weganinem) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) nasion chia 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) chocolate chips lub posiekanej czekolady + 1 łyżeczka (ok. 5 g) oleju kokosowego 
  • 1/3 szklanki startego kokosa lub wiórek (bez cukru) 

Opcjonalnie: 

  • 1/3 szklanki suszonych wiśni (lub wybranego suszonego owocu) 
  • sól morska do posypania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    210

Węglowodany   20g

Białko   7g

Tłuszcz    13g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej masło orzechowe, olej kokosowy, miód i wanilię w rondelku na małym ogniu. Mieszaj, aż składniki się połączą i będą gładkie, następnie usuń z ognia i przełóż do dużej miski.
  2. Wymieszaj odżywkę białkową z płatkami owsianymi, nasionami chia, kokosem i suszonymi owocami. Umieść w formie o wymiarach ok. 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W małym rondelku umieść posiekaną czekoladę i olej kokosowy, a następnie rozgrzej na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Polej wierzch batoników tym sosem i posyp morską solą.  
  4. Umieść masę w lodówce na 1 godzinę, a następnie wyjmij z formy i pokrój na porcje. 

 

Patenty kucharza: 

  • Tabela odżywcza nie uwzględnia suszonych owoców. 
  • Jeżeli chcesz wykonać opcję wegańską: użyj wegańskiej odżywki białkowej i syropu kokosowego, klonowego lub z brązowego ryżu (zamiast miodu). 
  • Zamiast odżywki białkowej możesz dodać mąkę migdałową. 
  • Po przygotowaniu przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 2 tygodnie. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Masło orzechowe, nasiona chia i kokos to wyjątkowy miks, który dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. W połączeniu z białkiem w każdym batonie znajdzie się dość protein, by zaspokoić głód pomiędzy posiłkami. Wybierając naturalnie słodkie składniki unikasz sytuacji, gdzie znów czujesz się głodny chwilę po spożyciu przekąski. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN