Propozycja dla miłośników połączenia kokosa z czekoladą, także w opcji bez wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego. Łatwe przygotowanie i przechowywanie sprawia, że możesz przygotować batony na zapas, na przykład na cały tydzień. Poniższy przepis to zdrowa i jednocześnie słodka przekąska, którą możesz wybrać zamiast klasycznych słodyczy.
Składniki (10 porcji):
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego solonego (w przepisie użyto masła z orzeszków ziemnych)
- 2 łyżki (ok. 30 g)oleju kokosowego
- 1/3 szklanki miodu (użyj syropu z palm kokosowych, jeśli jesteś weganinem)
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka (ok. 15 g) nasion chia
- 2 łyżki (ok. 30 g) chocolate chips lub posiekanej czekolady + 1 łyżeczka (ok. 5 g) oleju kokosowego
- 1/3 szklanki startego kokosa lub wiórek (bez cukru)
Opcjonalnie:
- 1/3 szklanki suszonych wiśni (lub wybranego suszonego owocu)
- sól morska do posypania
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 210
Węglowodany 20g
Białko 7g
Tłuszcz 13g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej masło orzechowe, olej kokosowy, miód i wanilię w rondelku na małym ogniu. Mieszaj, aż składniki się połączą i będą gładkie, następnie usuń z ognia i przełóż do dużej miski.
- Wymieszaj odżywkę białkową z płatkami owsianymi, nasionami chia, kokosem i suszonymi owocami. Umieść w formie o wymiarach ok. 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- W małym rondelku umieść posiekaną czekoladę i olej kokosowy, a następnie rozgrzej na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Polej wierzch batoników tym sosem i posyp morską solą.
- Umieść masę w lodówce na 1 godzinę, a następnie wyjmij z formy i pokrój na porcje.
Patenty kucharza:
- Tabela odżywcza nie uwzględnia suszonych owoców.
- Jeżeli chcesz wykonać opcję wegańską: użyj wegańskiej odżywki białkowej i syropu kokosowego, klonowego lub z brązowego ryżu (zamiast miodu).
- Zamiast odżywki białkowej możesz dodać mąkę migdałową.
- Po przygotowaniu przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 2 tygodnie.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Masło orzechowe, nasiona chia i kokos to wyjątkowy miks, który dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. W połączeniu z białkiem w każdym batonie znajdzie się dość protein, by zaspokoić głód pomiędzy posiłkami. Wybierając naturalnie słodkie składniki unikasz sytuacji, gdzie znów czujesz się głodny chwilę po spożyciu przekąski.