Baton o smaku sernika z borówkami i jogurtem greckim

Mało kto nie lubi sernika. Jest to ponadczasowe ciasto, które w dodatku można serwować na wiele różnych sposobów. Batony sernikowe to ciekawy pomysł na deser, który poza słodyczą dostarczy także witamin, minerałów i antyoksydantów z użytych do wyrobu masy borówek. 

Składniki (9 porcji):

Część chrupka: 

  • 9 herbatników Graham 
  • 4 łyżki (ok. 60 g) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej 

Masa: 

  • 230 g serka śmietankowego 
  • 1/2 szklanki greckiego jogurtu naturalnego 5% tłuszczu 
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 1 białko jajka 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) soku z cytryny 
  • 1 szklanka świeżych jagód 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    218

Węglowodany   16g

Białko   4g

Tłuszcz    15g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Spryskaj formę o wymiarach ok. 20×20 cm aerozolem do smarowania.
  3. Włóż herbatniki i masło do robota kuchennego i zmiel wszystko razem, aż mieszanina zmieni się w kruszonkę (około 3-4 minuty). Powinna mieć strukturę mokrego piasku.
  4. Wysyp kruszonkę z herbatników do formyi wciśnij ją w dno tak, aby równomiernie pokryła całą powierzchnię Piecz spód przez 7 minut a następnie wyjmij z piekarnika.  
  5. Umyj kielich robota kuchennego, a następnie włóż do niego ser kremowy, jogurt grecki i miód. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie. Dodaj białko jaja, wanilię i sok z cytryny i ponownie wymieszaj (ręcznie), aż masa będzie gładka.
  6. Wreszcie dodaj do robota kuchennego jagody i miksuj, aż jagody będą zmiksowane na puree, a mieszanka nabierze koloru niebieskiego (około 1-2 minut).  
  7. Wylej masę serową z jagodami na spód z herbatników. Rozprowadź mieszankę równomiernie po spodzie.
  8. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
  9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia przez co najmniej 30 minut.  
    10. Schłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc, przed krojeniem i podaniem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przed wyjęciem sernika z piekarnika stopniowo uchylaj drzwiczki, aby ciasto nie opadło od różnicy temperatur. 
  • Podawaj ze świeżymi borówkami i skórką z cytryny. 
  • Dla zwiększenia podaży białka dodaj odżywki białkowej do masy. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Sernik to jedno z najbardziej klasycznych i charakterystycznych ciast. Wybierając powyższą wersję możesz przygotować go w lżejszej, mniej kalorycznej formie, która będzie równie smaczna i na pewno przypadnie do gustu nie tylko Tobie. Dodatkowo borówki zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jest to deser idealny na weekend ze znajomymi czy w gronie rodzinnym. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN