Mało kto nie lubi sernika. Jest to ponadczasowe ciasto, które w dodatku można serwować na wiele różnych sposobów. Batony sernikowe to ciekawy pomysł na deser, który poza słodyczą dostarczy także witamin, minerałów i antyoksydantów z użytych do wyrobu masy borówek.
Składniki (9 porcji):
Część chrupka:
- 9 herbatników Graham
- 4 łyżki (ok. 60 g) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
Masa:
- 230 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki greckiego jogurtu naturalnego 5% tłuszczu
- 1/4 szklanki miodu
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka (ok. 15 g) soku z cytryny
- 1 szklanka świeżych jagód
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 218
Węglowodany 16g
Białko 4g
Tłuszcz 15g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Spryskaj formę o wymiarach ok. 20×20 cm aerozolem do smarowania.
- Włóż herbatniki i masło do robota kuchennego i zmiel wszystko razem, aż mieszanina zmieni się w kruszonkę (około 3-4 minuty). Powinna mieć strukturę mokrego piasku.
- Wysyp kruszonkę z herbatników do formyi wciśnij ją w dno tak, aby równomiernie pokryła całą powierzchnię Piecz spód przez 7 minut a następnie wyjmij z piekarnika.
- Umyj kielich robota kuchennego, a następnie włóż do niego ser kremowy, jogurt grecki i miód. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie. Dodaj białko jaja, wanilię i sok z cytryny i ponownie wymieszaj (ręcznie), aż masa będzie gładka.
- Wreszcie dodaj do robota kuchennego jagody i miksuj, aż jagody będą zmiksowane na puree, a mieszanka nabierze koloru niebieskiego (około 1-2 minut).
- Wylej masę serową z jagodami na spód z herbatników. Rozprowadź mieszankę równomiernie po spodzie.
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia przez co najmniej 30 minut.
10. Schłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc, przed krojeniem i podaniem.
Patenty kucharza:
- Przed wyjęciem sernika z piekarnika stopniowo uchylaj drzwiczki, aby ciasto nie opadło od różnicy temperatur.
- Podawaj ze świeżymi borówkami i skórką z cytryny.
- Dla zwiększenia podaży białka dodaj odżywki białkowej do masy.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Sernik to jedno z najbardziej klasycznych i charakterystycznych ciast. Wybierając powyższą wersję możesz przygotować go w lżejszej, mniej kalorycznej formie, która będzie równie smaczna i na pewno przypadnie do gustu nie tylko Tobie. Dodatkowo borówki zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jest to deser idealny na weekend ze znajomymi czy w gronie rodzinnym.