Baton proteinowy to jeden z wielu sposobów zastąpienia tradycyjnych słodyczy zdrowszym odpowiednikiem. Duża zawartość białka zapewnia poczucie sytości mimo stosunkowo niewielkiej zawartości węglowodanów i małej wartości energetycznej, dzięki czemu jest to przepis przyjazny osobom stosującym dietę niskokaloryczną oraz niskowęglowodanową.
Składniki (1 porcja):
- 145 g odżywki białkowej o smaku bananowym
- 80 g mąki kokosowej
- 1/3 szklanki (ok. 80 g) mleka migdałowego
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) miniaturowych chocolate chips lub posiekanych kostek czekolady
- 1/4 łyżeczki (ok. 1,25 g) ekstraktu z wanilii
- 1/8 łyżeczki (ok. 0,6 g) płynnej stewii
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 191
Węglowodany 12g
Białko 28g
Tłuszcz 4g
Błonnik 32g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj odżywkę białkową i mąkę kokosową.
- Dodaj ekstrakt z wanilii, stewię oraz mleko migdałowe. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie dodaj kawałki czekolady.
- Podziel na równe porcje o preferowanej wielkości.
- Po przygotowaniu przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Patenty kucharza:
- Dla uzyskania różnorodnych efektów możesz wykorzystać kawałki białej, gorzkiej i mlecznej czekolady.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Baton proteinowy jest dobrym sposobem na szybkie dostarczenie większej porcji białka do organizmu i pozwoli Ci zachować uczucie sytości na dłuższy czas. Sprawdzi się on także jako przekąska po treningu. Wykorzystanie niewielkiej ilości czekolady pozwoli na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego bez jednoczesnego naddatku kalorycznego. Łatwy sposób przygotowania i przechowywania dodatkowo sprzyja przygotowaniu tego deseru.