Delikatne wewnątrz i chrupiące na wierzchu babeczki kawowe – jeżeli na samą myśl o takich słodkościach pociekła Ci ślinka, to świetnie trafiłeś. Wprawdzie przepis poniżej wymaga trochę wysiłku, ale efekty przerosną Twoje oczekiwania. Spróbuj muffinek o nietypowym, wielowarstwowym smaku!
Składniki (12 porcji):
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki owsianej (lub mąki uniwersalnej)
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia
- 1 łyżka (ok. 15 g) cynamonu
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 240 g niesłodzonego musu jabłkowego
- 1/3 niesolonego, naturalnego masła migdałowego
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (LUB surowego cukru trzcinowego)
- 1 łyżka (ok. 15 g) świeżego imbiru
- 1 szklanka mleka migdałowego, niesłodzonego LUB waniliowego
- 1 łyżka (ok. 15 g) ekstraktu waniliowego
- 1 średnie jabłko
Dekoracja:
- 1 szklanka mąki owsianej lub mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki masła, stopionego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) cynamonu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 290
Węglowodany 50g
Białko 5g
Tłuszcz 8g
Błonnik 3g
*Delikatnie słodkie muffinki o nietypowym, intrygującym smaku. Świetna opcja, gdy masz ochotę schrupać coś słodkiego, ale nie chcesz sięgać po standardowe słodycze.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Weź mniejszą miskę i wymieszaj mokre składniki na gładką masę.
- Połącz zawartość misek ze sobą, dodając mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.
- Do osobnej miski dodaj i wymieszaj składniki na dekorację. Powinna zawierać dużo okruszków z masy.
- Spryskaj formę na muffinki olejem z awokado lub innym roślinnym. Równomiernie rozłóż ciasto w foremkach na muffinki. Pamiętaj, że ciasto urośnie – foremki powinny być wypełnione do około 3/4 wysokości.
- Na wierzchu każdej muffinki dodaj porcję dekoracyjnej kruszonki.
- Piecz przez 25 – 30 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocistobrązowy. Wsuń w babeczkę wykałaczkę – jeżeli po wyjęciu będzie ona sucha, to znak, że ciasto jest w pełni upieczone.
- Wyjmij blaszkę z foremkami z piekarnika i odstaw na około 10 minut do ostygnięcia. Dopiero po tym czasie możesz usunąć babeczki z foremek bez ryzyka ich pokruszenia (i poparzenia palców).
Patenty kucharza:
- Stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską? W przepisie możesz wykorzystać masło roślinne zamiast klasycznego.
- Masło roztapiaj na małym ogniu, tak aby uniknąć jego zbrązowienia.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jak i dlaczego to działa?
Nie oszukujmy się – mało kto jest w stanie zachować żelazną dyscyplinę żywieniową codziennie przez cały rok. Jeżeli jednak już trafi Cię chęć na coś słodkiego, zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po rzecz wykonaną własnoręcznie (z wysokiej jakości składników), niż po kupną czekoladę czy ciastka. Babeczki kawowe, które przygotujesz w ramach tego przepisu są nie tylko zdrowszą alternatywą, ale również cechują się wyjątkowym smakiem. W sam raz dla nie całkiem poprawnych łasuchów.