Azjatycka prosta sałatka z kurczakiem

Sałatka w wydaniu obiadowym, o dużej objętości i sycącym dodatku konkretnej porcji kurczaka. W sam raz na zabranie ze sobą do pracy, nie wymaga podgrzania i jest prosta w przygotowaniu. Dodatek orientalnych przypraw sprawia, że posiłek ten pozwoli Ci na urozmaicenie swojej diety i zdecydowanie wyróżni się smakiem. 

Składniki (5 porcji):

  • 1 szklanka gotowanej pokrojonej dyni piżmowej 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 460 g upieczonego mięsa z kurczaka bez skórki, poszarpanego lub pokrojonego 
  • 1 szklanka startych marchewek 
  • 1 szklanka startej (fioletowej) kapusty 
  • 1/3 szklanki pokrojonej cebuli dymki 
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry 

Sos: 

  • 240 g (1 szklanka) 2% greckiego jogurtu naturalnego 
  • 60 g (1/4 szklanki) naturalnego masła orzechowego bez dodatku soli 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) niskosodowego sosu sojowego 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) pasty z imbiru 
  • sok z 1 limonki 
  • czerwony pieprz do smaku 

Dekoracja: 

  • kolendra 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    343

Węglowodany   14g

Białko   33g

Tłuszcz    16g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój surowy miąższ dyni w poziome plastry, tworząc grube krążki. Następnie odetnij boki, aby usunąć skórkę.
  2. Umieść plastry dyni w misce przeznaczonej do mikrofalówki i dodaj około 1,5 cm cala wody. Podgrzej w mikrofalówce przez 3-4 minuty, aż plastry będą chrupko-twarde. Natychmiast po wyjęciu z mikrofalówki umieść je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby ostygły. Po ostudzeniu pokrój je na kawałki.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki sosu. Dopraw do smaku więcej soku z limonki i/lub sosu sojowego. Odstaw na bok.
  4. Usuń skórę z kurczaka z rożna i umieść mięso w misce. Rozdziel mięso kurczaka na kawałki widelcem.
  5. W dużej misce dodaj składniki sałatki wraz z kurczakiem. Wymieszaj wszystko delikatnie.
  6. Przełóż kolejne porcje do pojemników na lunch lub na talerz i dodaj sos.  
     

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli planujesz zjeść sałatkę następnego dnia, sos umieść w osobnym pojemniku i dodaj go bezpośrednio przed jedzeniem. 
  • Możesz użyć także innego pieczonego mięsa, np. indyka. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Dynia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Możesz wykorzystać jego miąższ, jak i same pestki, na przykład do owsianki czy ciasta. Zawiera w sobie witaminy A,C oraz E, a także wapń, potas, selen, magnez, kwas foliowy i niacynę. W połączeniu z kurczakiem stanowi zbilansowany posiłek, który dostarczy Ci odpowiednią ilość białka, zdrowe kwasy tłuszczowe i niewielką ilość węglowodanów. Z tego powodu jest to przepis, który możesz wykorzystać na diecie ubogiej w tę ostatnią grupę makroskładników.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN