Sałatka w wydaniu obiadowym, o dużej objętości i sycącym dodatku konkretnej porcji kurczaka. W sam raz na zabranie ze sobą do pracy, nie wymaga podgrzania i jest prosta w przygotowaniu. Dodatek orientalnych przypraw sprawia, że posiłek ten pozwoli Ci na urozmaicenie swojej diety i zdecydowanie wyróżni się smakiem.
Składniki (5 porcji):
- 1 szklanka gotowanej pokrojonej dyni piżmowej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 460 g upieczonego mięsa z kurczaka bez skórki, poszarpanego lub pokrojonego
- 1 szklanka startych marchewek
- 1 szklanka startej (fioletowej) kapusty
- 1/3 szklanki pokrojonej cebuli dymki
- 1/3 szklanki posiekanej kolendry
Sos:
- 240 g (1 szklanka) 2% greckiego jogurtu naturalnego
- 60 g (1/4 szklanki) naturalnego masła orzechowego bez dodatku soli
- 2 łyżki (ok. 30 g) niskosodowego sosu sojowego
- 1 łyżka (ok. 15 g) pasty z imbiru
- sok z 1 limonki
- czerwony pieprz do smaku
Dekoracja:
- kolendra
- 2 łyżki (ok. 30 g) posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 343
Węglowodany 14g
Białko 33g
Tłuszcz 16g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Pokrój surowy miąższ dyni w poziome plastry, tworząc grube krążki. Następnie odetnij boki, aby usunąć skórkę.
- Umieść plastry dyni w misce przeznaczonej do mikrofalówki i dodaj około 1,5 cm cala wody. Podgrzej w mikrofalówce przez 3-4 minuty, aż plastry będą chrupko-twarde. Natychmiast po wyjęciu z mikrofalówki umieść je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby ostygły. Po ostudzeniu pokrój je na kawałki.
- Wymieszaj ze sobą składniki sosu. Dopraw do smaku więcej soku z limonki i/lub sosu sojowego. Odstaw na bok.
- Usuń skórę z kurczaka z rożna i umieść mięso w misce. Rozdziel mięso kurczaka na kawałki widelcem.
- W dużej misce dodaj składniki sałatki wraz z kurczakiem. Wymieszaj wszystko delikatnie.
- Przełóż kolejne porcje do pojemników na lunch lub na talerz i dodaj sos.
Patenty kucharza:
- Jeżeli planujesz zjeść sałatkę następnego dnia, sos umieść w osobnym pojemniku i dodaj go bezpośrednio przed jedzeniem.
- Możesz użyć także innego pieczonego mięsa, np. indyka.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Dynia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Możesz wykorzystać jego miąższ, jak i same pestki, na przykład do owsianki czy ciasta. Zawiera w sobie witaminy A,C oraz E, a także wapń, potas, selen, magnez, kwas foliowy i niacynę. W połączeniu z kurczakiem stanowi zbilansowany posiłek, który dostarczy Ci odpowiednią ilość białka, zdrowe kwasy tłuszczowe i niewielką ilość węglowodanów. Z tego powodu jest to przepis, który możesz wykorzystać na diecie ubogiej w tę ostatnią grupę makroskładników.