Niewiele jest osób, które nie lubią naleśników. Amerykańska, puszysta wersja to ciekawa odmiana w typowym planie żywieniowym. Dzięki dodatkowi białka poniższa propozycja pozwoli Ci zachować poczucie sytości na dłużej, a w połączeniu ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami będzie stanowić smaczny i wartościowy posiłek na dobry początek dnia.
Składniki (6 naleśników):
- 1 i 1/4 szklanki (ok. 290 ml) mleka 3,2%
- 210 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 jajko
- 30 g oleju rzepakowego
- 2,5 łyżeczki (ok. 12 g) proszku do pieczenia
- 10 g brązowego cukru
- 25 g odżywki białkowej o delikatnym smaku lub neutralnej
Do dekoracji (opcjonalnie):
- na słodko: miód, owoce (truskawki, borówki, banan), niskokaloryczny syrop
- wytrawnie: jogurt naturalny, skyr naturalny, jogurt grecki naturalny, naturalny serek wiejski
Wartości odżywcze
Ilości na porcję – 2 naleśniki
Kalorie 474 kcal
Węglowodany 60g
Białko 22g
Tłuszcz 18g
Błonnik 0g
*Uniwersalna śniadaniowa baza do dań na słodko i wytrawnie.
Sposób przygotowania:
- W misce zmieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, odżywkę białkową, proszek do pieczenia.
- W osobnej misce zmieszaj składniki mokre: mleko, jajko, 20 g (2 łyżki stołowe) oleju.
- Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre. Powstała masa nie może mieć grudek i powinna być nieco gęstsza, niż ta przeznaczona na cienkie naleśniki.
- Wykorzystaj pozostałe 10 g oleju do usmażenia naleśników. Dla uzyskania 6 porcji średnica patelni powinna wynieść około 20-24 cm. Każdego naleśnika smaż na jednej stronie ok 1-2 minut lub do czasu aż ciasto przestanie się rozlewać, następnie przewróć na drugą stronę i powtórz proces.
Patenty kucharza:
- Dla znacznego zmniejszenia ilości tłuszczu do usmażenia naleśników możesz wykorzystać olej lub oliwę w sprayu.
- Aby zwiększyć podaż białka w posiłku jako dodatek wybierz wysokobiałkowy skyr, serek wiejski lub dodaj dodatkową porcję białka do jogurtu naturalnego.
- Dla dodania słodyczy bez zwiększania wartości energetycznej skorzystaj z syropu lub sosu zero kcal.
- Unikaj długotrwałego lub wielokrotnego smażenia na tej samej porcji oleju. W razie potrzeby delikatnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i dodaj nową, cienką warstwę.
Jak i dlaczego to działa?
Naleśniki stanowią bardzo uniwersalną podstawę śniadania, z której można przygotować wiele ciekawych posiłków. Dodatkowa porcja odżywki białkowej sprawia, że posiłek jest bardziej sycący i pozwoli Ci utrzymać poczucie sytości na dłużej. Dzięki proteinom naleśniki mogą również wejść w skład posiłku regenerującego po dużym wysiłku fizycznym, szczególnie gdy połączysz je z bogatymi w witaminy i przeciwutleniacze owocami, jogurtem naturalnym lub greckim.