Amerykańskie pancakes z odżywką proteinową

Niewiele jest osób, które nie lubią naleśników. Amerykańska, puszysta wersja to ciekawa odmiana w typowym planie żywieniowym. Dzięki dodatkowi białka poniższa propozycja pozwoli Ci zachować poczucie sytości na dłużej, a w połączeniu ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami będzie stanowić smaczny i wartościowy posiłek na dobry początek dnia. 

Składniki (6 naleśników):

  • 1 i 1/4 szklanki (ok. 290 ml) mleka 3,2% 
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej 
  • 1 jajko 
  • 30 g oleju rzepakowego 
  • 2,5 łyżeczki (ok. 12 g) proszku do pieczenia 
  • 10 g brązowego cukru 
  • 25 g odżywki białkowej o delikatnym smaku lub neutralnej 

 

Do dekoracji (opcjonalnie): 

  • na słodko: miód, owoce (truskawki, borówki, banan), niskokaloryczny syrop 
  • wytrawnie: jogurt naturalny, skyr naturalny, jogurt grecki naturalny, naturalny serek wiejski 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję – 2 naleśniki

Kalorie    474 kcal

Węglowodany   60g

Białko   22g

Tłuszcz    18g

Błonnik    0g

*Uniwersalna śniadaniowa baza do dań na słodko i wytrawnie.

Sposób przygotowania: 

  1. W misce zmieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, odżywkę białkową, proszek do pieczenia.
  2. W osobnej misce zmieszaj składniki mokre: mleko, jajko, 20 g (2 łyżki stołowe) oleju.
  3. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre. Powstała masa nie może mieć grudek i powinna być nieco gęstsza, niż ta przeznaczona na cienkie naleśniki.
  4. Wykorzystaj pozostałe 10 g oleju do usmażenia naleśników. Dla uzyskania 6 porcji średnica patelni powinna wynieść około 20-24 cm. Każdego naleśnika smaż na jednej stronie ok 1-2 minut lub do czasu aż ciasto przestanie się rozlewać, następnie przewróć na drugą stronę i powtórz proces.

 

Patenty kucharza: 

  • Dla znacznego zmniejszenia ilości tłuszczu do usmażenia naleśników możesz wykorzystać olej lub oliwę w sprayu. 
  • Aby zwiększyć podaż białka w posiłku jako dodatek wybierz wysokobiałkowy skyr, serek wiejski lub dodaj dodatkową porcję białka do jogurtu naturalnego. 
  • Dla dodania słodyczy bez zwiększania wartości energetycznej skorzystaj z syropu lub sosu zero kcal. 
  • Unikaj długotrwałego lub wielokrotnego smażenia na tej samej porcji oleju. W razie potrzeby delikatnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i dodaj nową, cienką warstwę. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Naleśniki stanowią bardzo uniwersalną podstawę śniadania, z której można przygotować wiele ciekawych posiłków. Dodatkowa porcja odżywki białkowej sprawia, że posiłek jest bardziej sycący i pozwoli Ci utrzymać poczucie sytości na dłużej. Dzięki proteinom naleśniki mogą również wejść w skład posiłku regenerującego po dużym wysiłku fizycznym, szczególnie gdy połączysz je z bogatymi w witaminy i przeciwutleniacze owocami, jogurtem naturalnym lub greckim.  

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 5 / 5. 1

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN