Kurczak to jedno z najchętniej i najpowszechniej wybieranych źródeł białka, nadającego się na praktycznie każdy główny posiłek. Jest łatwo dostępny, prosty w przygotowaniu, a przy okazji tego drugiego ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i zdolności kulinarne. Grillowana pierś z kurczaka to przepis bardzo prosty, który wykorzystasz na obiad czy kolację i podasz z mnóstwem różnych dodatków.
Składniki (3 porcje):
- 450-500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 312
Węglowodany 2g
Białko 43g
Tłuszcz 14g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj ocet, olej, czosnek w proszku, tymianek, oregano, sól i pieprz, aż dobrze się połączą.
- Umieść kurczaka w płytkim naczyniu lub zamykanej plastikowej torbie. Dodaj marynatę, wymieszaj, aby pokryć nią kurczaka i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę (możesz też pozostawić go na noc).
- Wyjmij kurczaka z marynaty, strząśnij nadmiar i wyrzuć pozostałą część.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową (non-stick lub użyj niewielkiej ilości oleju do natłuszczenia powierzchni). Gdy będzie już gorąca, połóż kurczaka na grillu i smaż przez około 5 minut z każdej strony, aż pojawią się ślady grillowania po obu stronach. Wewnętrzna temperatura kurczaka powinna wynieść około 73 stopni.
- Podaj od razu lub pozostaw do ostygnięcia i zapakuj w szczelny pojemnik, jeżeli chcesz przechować go na później.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, maksymalnie 2-3 dni.
- Przygotowując posiłek na drugi dzień odgrzej mięso w piekarniku lub na patelni.
- Grillowana pierś z kurczaka będzie pasować do wielu rodzajów złożonych węglowodanów: kaszy, ryżu, pełnoziarnistego makaronu, a także ziemniaków.
- Do tego przepisu możesz wykorzystać również pierś z indyka lub kaczki (bez skóry).
Jak i dlaczego to działa?
Kurczak jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka – zawiera go aż 27 g na 100 g, a przy okazji jest również niskokaloryczny. Grillowaną pierś wykorzystasz w wielu różnych przepisach, zarówno na ciepło, jak i na zimno (na przykład na kanapce). Możesz użyć jej do dań na śniadanie, obiad oraz kolację jako źródło białka i jednocześnie składnik, który nasyci Cię na długi czas.