Ryba to dobry wybór na obiad lub kolację, jeżeli zależy ci na bogatym w białko, ale jednocześnie lekkim posiłku. W połączeniu z charakterystycznymi smakami limonki oraz imbiru zdecydowanie będzie stanowić ciekawą pozycję w Twoim menu. Pieczony czarny dorsz trzepis w sam raz dla osób, które starają się zredukować swoją masę ciała.
Składniki (4 porcje):
- 1 ząbek czosnku, drobno starty na tarce
- ½ łyżeczki skórki z limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 450 g filetu z czarnego dorsza, podzielone na 4 porcje
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 180
Węglowodany 10g
Białko 25g
Tłuszcz 4g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj czosnek, skórkę z limonki, sok z limonki, syrop z agawy, oliwę z oliwek, imbir i sól.
- Umieść rybę w dużej, zamykanej plastikowej torbie. Wlej mieszaninę limonki na rybę, wyciśnij powietrze z worka i zamknij. Wymieszaj aby pokryć rybę marynatą. Przechowuj w lodówce przez 30 minut do 1 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Wyłóż dużą blachę do pieczenia z brzegiem papierem pergaminowym.
- Wyjmij rybę z marynaty i ułóż skórą do dołu na pergaminie. Włóż blachę do piekarnika.
- Piecz, aż ryba zacznie się rozpadać pod widelcem – od 12 do 15 minut.
- Udekoruj świeżo posiekaną kolendrą.
Patenty kucharza:
- Podawaj z pieczonymi szparagami i innymi ulubionymi sezonowymi warzywami lub sałatką.
- Zamiast czarnego dorsza możesz użyć dorsza atlantyckiego.
- Jeżeli Twoje filety nie mają skóry, nie przejmuj się. Do przepisu możesz wykorzystać także „gołą” rybę.
Jak i dlaczego to działa?
Pieczony czarny dorsz to bardzo niskokaloryczne, lecz pełnowartościowe źródło białka, co sprawia, że możesz pozwolić sobie na objętościowo większą kolację bez ryzykowania wystąpienia nadwyżki energetycznej. Dodatkowo zawiera w sobie również witaminę B12, D oraz selen, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierając ryby na obiad czy kolację zwróć uwagę, aby pochodziły one z dobrych źródeł i były najwyższej możliwej jakości.