Krewetki z czerwonym curry i mango (plus opcja wegańska)

Nietypowa sałatka łącząca w sobie wiele różnych smaków. Możesz przygotować ją na zapas i zabrać ze sobą w podróż – wytrzyma w lodówce nawet kilka dni. Jest to przepis w sam raz na gorące letnie dni, kiedy nie bardzo masz ochotę na jedzenie i starasz się komponować niewielkie posiłki o jak największej ilości składników odżywczych. 

Składniki (5 porcji):

Sałatka: 

  • 5 szklanek posiekanej zielonej sałaty 
  • 4 szklanki czerwonej kapusty, drobno posiekanej 
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w drobne słupki 
  • 1 1/4 szklanki edamame (młoda fasola sojowa) 
  • 1 1/2 szklanki mango, pokrojonego w kostkę 
  • 2 łodygi zielonej cebulki, posiekanej (głównie zielona część) 
  • 1 1/2 szklanki gotowanej komosy ryżowej 
  • 680 g surowych krewetek jumbo 

 

Dressing: 

  • 1 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego 
  • 3 łyżki tahini 
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry (lub 1 1/2 łyżki proszku curry) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub surowego cukru trzcinowego) 
  • 2 łyżki białego octu 
  • 1/4 szklanki wody 
  • sól morska do smaku 

 

Opcjonalnie: 

  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • sok z 1/2 limonki (lub więcej według uznania) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    400

Węglowodany   40g

Białko   29g

Tłuszcz    14g

Błonnik    8g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do blendera włóż składniki na dressing i zmiksuj na gładką masę. Alternatywnie, jeśli nie masz blendera, możesz dodać wszystkie składniki do miski i ubić widelcem na gładką masę. 
  2. Ustaw patelnię non-stick na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, lekko spryskaj olejem i dodaj krewetki. Podczas smażenia dodaj sól morską i pieprz. Smaż przez około 8-10 minut.
  3. Do dużej miski włóż wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszaj (wcześniej pozwól krewetkom nieco ostygnąć). 
  4. Dodaj dressing do sałatki tuż przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Opcja wegańska: możesz przygotować tę sałatkę także bez krewetek lub zamiast nich wykorzystać tofu lub ciecierzycę. 
  • Nie masz pod ręką edamame? Wykorzystaj zwykłą zieloną fasolkę. 
  • Możesz przechowywać sałatkę (bez dressingu) w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni. Sam dressing zachowa świeżość około 7-10 dni. 
  • Jeżeli chcesz uzyskać danie bardziej pikantne, możesz usmażyć krewetki z płatkami suszonego chili (w formie przyprawy). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Krewetki są ciekawym zamiennikiem dla mięsa i podrobów. Mają unikatowy smak, a w połączeniu z płatkami chili mogą naprawdę Cię zaskoczyć. Dodatkowo są również bogatym źródłem pełnowartościowego białka i pasują do wielu dań oraz dodatków. 

Obecność mango i warzyw sprawia, że jest to posiłek o wysokiej zawartości witamin i mikroelementów. Jeżeli lubisz nietypowe smaki, to ta sałatka jest zdecydowanie opcją godną wypróbowania. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 5 / 5. 1

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN