Granola może stanowić przekąskę sama w sobie, lub też możesz wykorzystać ją jako dodatek do innych dań: jogurtów, mleka, serków czy deserów z owocami. Przygotowując większą porcję naraz zyskujesz produkt pełnowartościowy, domowy, z którego będziesz mógł korzystać przez długi czas. Granola własnej roboty to doskonały zamiennik sklepowych płatków czy musli.
Składniki (15 porcji):
Suche:
- 4 szklanki surowych płatków owsianych bezglutenowych
- 1/3 szklanki ciemnego kakao w proszku, niesłodzonego
- 1/3 szklanki niesłodzonych kawałków kakaowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) soli morskiej
- Mokre:
- 1/2 szklanki naturalnego, surowego masła migdałowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju z awokado, kokosowego)
- 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml
1 porcja = 1/3 szklanki
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 247
Węglowodany 30g
Białko 6g
Tłuszcz 13g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aż każdy płatek owsiany będzie pokryty masą.
- Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i równo rozsyp na nim płatki.
- Piecz przez 20-22 minuty, mieszając w połowie czasu pieczenia. Na czas mieszania wyjmij granolę z piekarnika, a następnie włóż z powrotem i kontynuuj pieczenie.
- Po upieczeniu przełóż granolę na stojak do wystudzenia lub na blat (nadal na papierze do pieczenia).
- Gdy granola będzie już prawie wystudzona (po około 10 minutach) dodaj kawałki czekolady. Wskazówka: granola nie powinna być tak gorąca, żeby natychmiast rozpuścić czekoladę.
- Wymieszaj granolę z kawałkami czekolady, a następnie pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej. Możesz również włożyć granolę do ostudzonej formy i schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aby lepiej stężała.
Patenty kucharza:
- Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku przez do 2 miesięcy w temperaturze pokojowej lub w lodówce, aby wydłużyć okres przydatności.
- Możesz stosować granolę jak płatki śniadaniowe lub jako dodatek do jogurtów, deserów itp.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Wysoka zawartość białka z odżywki i mleka sprawia, że shake pozwoli Ci pozostać sytym na długi czas. Ananas jest bogaty w witaminę C, B1, B5 i B6, a także mangan, miedź oraz kwas foliowy. Dzięki prostocie przygotowania i przechowywania możesz zjeść pożywny posiłek nawet wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu.