Te niskowęglowodanowe pyszności możesz przygotować w większej ilości, a także z powodzeniem wykorzystasz je jako dodatek do większego posiłku lub jako przekąskę między nimi. Przyjazne dla osób na diecie niskowęglowodanowej ciasteczka o kuszącym aromacie i maślanym smaku, które dodatkowo zawierają całkiem dużą ilość białka.
Składniki (8 ciasteczek):
- 235 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) soli morskiej
- 4 łyżki (ok. 60 g) zimnego, miękkiego masła bez soli
- 6 białek jajek (ok. 3/4 szklanki)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 218
Węglowodany 6g
Białko 6g
Tłuszcz 20g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wymieszaj w misce mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie odstaw do lodówki na 20-60 minut lub do zamrażarki na 10-12 minut.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i za pomocą łyżki do lodów równomiernie podziel ciasto na osobne porcje na blasze.
- Piecz przez 12 – 15 minut w piekarniku, aż zewnętrzna warstwa będzie złota i chrupiąca. Po upieczeniu zostaw na 5 minut do ostudzenia.
Patenty kucharza:
- Jeżeli nie masz łyżki do lodów, skorzystał ze zwykłej łyżki stołowej.
- Dla zmniejszenia kaloryczności pojedynczego ciastka wykorzystaj mniejsze porcje masy.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Maślane ciasteczka to ciekawy dodatek do jogurtów, smoothie i innych opcji śniadaniowych. Same w sobie mogą również stanowić smaczną przekąskę, która zminimalizuje Twoją chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Wykorzystanie samego białka jajek pozwala na zwiększenie ilości protein, jak i obniżenie wartości kalorycznej. Mąka migdałowa zapewnia mniej węglowodanów niż klasyczna, a dodatkowo jest bezpieczna dla osób nie tolerujących glutenu.