Zazwyczaj jeżeli masz ochotę na słodycze, to teraz, zaraz i natychmiast. Dlatego warto przygotować sobie łakocie w domu z wyprzedzeniem – tak, abyś mógł tylko po nie sięgnąć (i jednocześnie nie martwić się składem). Poniżej znajdziesz przepis na bardzo proste batony proteinowe o dużej zawartości białka, do których potrzebujesz zaledwie pięciu produktów, a dodatkowo nie wymagają one pieczenia. Czego chcieć więcej?
Składniki (6 porcji):
- 1 1/4 szklanki naturalnego masła orzechowego, kremowego
- 1/4 szklanki miodu plus 4 łyżeczki
- 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 szklanki odżywki białkowej o neutralnym smaku
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 475
Węglowodany 23g
Białko 20g
Tłuszcz 32g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż spód i boki formy do pieczenia papierem pergaminowym.
- W dużej misce, za pomocą miksera lub blendera ręcznego, utrzyj masło orzechowe i miód, aż zgęstnieją.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ubijaj, aż zaczną się łączyć. Następnie użyj rąk i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie gęste, trochę lepkie i miękkie.
- Rozłóż masę równomiernie w przygotowanej formie i dobrze dociśnij.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, aż masa będzie twarda. Możesz też zostawić ją na noc.
- Pokrój na porcje. Jeżeli 6 porcji daje za dużą kaloryczność, możesz wykroić ich więcej.
Patenty kucharza:
- Wersja bez nabiału: użyj tylko 1/4 szklanki plus 2 łyżeczki miodu. Zamiast klasycznego mleka w proszku użyj przesianego (bardzo ważne) mleka kokosowego w proszku.
- Przechowywanie: trzymaj batony proteinowe zawinięte w papier śniadaniowy, aby się ze sobą nie sklejały. Przetrzymuj je w lodówce.
- Możesz wykorzystać kakao lub drobno posiekane orzechy do dekoracji.
- Jeśli nie lubisz smaku kokosa, użyj rafinowanego oleju kokosowego – nie wyczujesz go w finalnym produkcie.
Jak i dlaczego to działa?
Masło orzechowe jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych – pod warunkiem, że wykorzystujesz naturalną wersję, bez dodatku oleju, cukru i soli. To jeden z najpopularniejszych składników batonów proteinowych i innych fit słodyczy. Połącz go z odżywką białkową i odrobiną naturalnej słodyczy, a otrzymasz przekąskę idealną. Co więcej, możesz przygotować zapas łakoci na cały weekend i cieszyć się nimi zawsze wtedy, gdy będziesz miał ochotę na małe co nieco. Dzięki temu istnieje znacznie mniejsza szansa, że ulegniesz kupnej czekoladzie czy ciastkom.