5-składnikowe batony proteinowe (plus wersja bez nabiału)

Zazwyczaj jeżeli masz ochotę na słodycze, to teraz, zaraz i natychmiast. Dlatego warto przygotować sobie łakocie w domu z wyprzedzeniem – tak, abyś mógł tylko po nie sięgnąć (i jednocześnie nie martwić się składem). Poniżej znajdziesz przepis na bardzo proste batony proteinowe o dużej zawartości białka, do których potrzebujesz zaledwie pięciu produktów, a dodatkowo nie wymagają one pieczenia. Czego chcieć więcej? 

Składniki (6 porcji):

  • 1 1/4 szklanki naturalnego masła orzechowego, kremowego 
  • 1/4 szklanki miodu plus 4 łyżeczki 
  • 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej o neutralnym smaku 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    475

Węglowodany   23g

Białko   20g

Tłuszcz    32g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wyłóż spód i boki formy do pieczenia papierem pergaminowym.  
  2. W dużej misce, za pomocą miksera lub blendera ręcznego, utrzyj masło orzechowe i miód, aż zgęstnieją. 
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ubijaj, aż zaczną się łączyć. Następnie użyj rąk i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie gęste, trochę lepkie i miękkie.  
  4. Rozłóż masę równomiernie w przygotowanej formie i dobrze dociśnij.  
  5. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, aż masa będzie twarda. Możesz też zostawić ją na noc. 
  6. Pokrój na porcje. Jeżeli 6 porcji daje za dużą kaloryczność, możesz wykroić ich więcej.

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja bez nabiału: użyj tylko 1/4 szklanki plus 2 łyżeczki miodu. Zamiast klasycznego mleka w proszku użyj przesianego (bardzo ważne) mleka kokosowego w proszku. 
  • Przechowywanie: trzymaj batony proteinowe zawinięte w papier śniadaniowy, aby się ze sobą nie sklejały. Przetrzymuj je w lodówce. 
  • Możesz wykorzystać kakao lub drobno posiekane orzechy do dekoracji. 
  • Jeśli nie lubisz smaku kokosa, użyj rafinowanego oleju kokosowego – nie wyczujesz go w finalnym produkcie. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Masło orzechowe jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych – pod warunkiem, że wykorzystujesz naturalną wersję, bez dodatku oleju, cukru i soli. To jeden z najpopularniejszych składników batonów proteinowych i innych fit słodyczy. Połącz go z odżywką białkową i odrobiną naturalnej słodyczy, a otrzymasz przekąskę idealną. Co więcej, możesz przygotować zapas łakoci na cały weekend i cieszyć się nimi zawsze wtedy, gdy będziesz miał ochotę na małe co nieco. Dzięki temu istnieje znacznie mniejsza szansa, że ulegniesz kupnej czekoladzie czy ciastkom. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN