3-składnikowa domowa „nutella” z ciemnej czekolady

Krem czekoladowy chodzi Ci po głowie? Nie kupuj gotowców z kosmiczną ilością cukru. Zamiast tego weź trochę kakao, czekolady i awokado i przygotuj swoją własną, domową (i zdecydowanie zdrowszą) odmianę. Ta “nutella” świetnie sprawdzi się do dań śniadaniowych na słodko, a także jako przekąska. Wypróbuj i przekonaj się sam. 

Składniki (35 porcji):

  • 1/3 szklanki kakao w proszku 
  • 6 uncji kawałków ciemnej czekolady 
  • 3 dojrzałe awokado (każde o wadze około 120g) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    50

Węglowodany   5g

Białko   1g

Tłuszcz    4g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego dania do swojego planu żywieniowego pozwoli Ci cieszyć się małym słodkim dodatkiem do posiłku bez ryzykowania spożycia bardzo dużej ilości cukru. Dzięki temu nie będziesz czuł się głodny 5 minut po śniadaniu czy przekąsce.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuść ciemną czekoladę w misce w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  2. Usuń pestki z awokado.
  3. Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego lub blendera. Zmiksuj na gładką masę – powinna przypominać gładkie masło orzechowe lub nutellę – przez około 2 do 3 minut.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksimum 2 tygodnie lub w zamrażarce przez 1 miesiąc.
  • „Nutella” może posłużyć Ci jako zamiennik dżemu, dodatek do jogurtów lub też naleśników i innych wypieków.
  • Wybrane owoce awokado muszą być dojrzałe – inaczej nie uzyskasz pożądanej konsystencji. 
  • Zamiast kakao możesz użyć posiekanej czekolady o zawartości kakao na poziomie co najmniej 60%. 
  • Aby uniknąć spalenia czekolady w mikrofalówce, podgrzewaj ją przez 30 sekund, pomieszaj, podgrzej kolejne 30 sekund, wymieszaj i tak dalej – aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Awokado jest bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykorzystując je jako bazę do „nutelli” sprawiasz, że zdecydowanie zyskuje ona na wartościach odżywczych. Niska zawartość cukrów sprawia, że wykorzystanie tego kremu nie podniesie Twojego poziomu insuliny w zbyt dużym stopniu. Możesz więc zaspokoić swoją chęć na słodycze bez konieczności sięgania po przesadnie słodkie, gotowe opcje. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN