Maślany kurczak to jeden z najbardziej charakterystycznych mięsnych przepisów indyjskich. Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach może być świetną bazą dla posiłku lub też daniem samym w sobie. Dla dodania dodatkowego hinduskiego akcentu możesz zjeść go z pieczywem naan lub roti, a na deser wybrać naturalne lub owocowe lassi.
Składniki (4 porcje):
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojona w kostkę
- spray do smażenia z oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
Sos:
- 2 łyżki (ok. 15 g) ghee
- 80 g czerwonej cebuli (posiekanej)
- 1 łyżka (ok. 15 g) imbiru (świeżego lub w proszku)
- 1/2 łyżki (ok. 7,5 g) czosnku (posiekanego lub w proszku)
- 400 g przecieru pomidorowego
- 160 g kremu kokosowego
- sok z połowy cytryny
Przyprawy:
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) chili w proszku
- 1 łyżka (ok. 15 g) kuminu
- 5 łyżek (ok. 75 g) kolendry
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu (lub garam masala)
Do dekoracji:
- posiekana kolendra
- cynamon
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 288
Węglowodany 9g
Białko 29g
Tłuszcz 16g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię non-stick na średnim ogniu i spryskaj ją olejem z oliwek lub olejem kokosowym.
- Dodaj kurczaka i smaż na patelni przez około 5 minut. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni dodaj ghee i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj cebulę, imbir i czosnek. Smaż przez około 2 minuty, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodaj przyprawy podsmaż delikatnie, aby wzmocnić smaki. Po około 1 minucie (lub gdy przyprawy staną się aromatyczne), dodaj kawałki kurczaka, kokosowy krem i wyciśnięty świeży sok z cytryny.
- Wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty, a następnie dodaj pomidory. Przykryj i dusz na małym ogniu przez około 6 do 8 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj posiekaną kolendrą.
Patenty kucharza:
- Przyprawy możesz wcześniej opiec na suchej patelni.
- Aby uniknąć przypalenia czosnku dodaj go na samym końcu podsmażania warzyw, gdy cebula i imbir będą już prawie gotowe.
- Kurczaka możesz zjeść samego lub z dodatkami.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Kuchnia indyjska ma wiele ciekawych przepisów do odkrycia, zarówno dla wegetarian, jak i osób spożywających mięso. Butter chicken to jedno z bardziej rozpowszechnionych i lubianych dań, które z powodzeniem możesz zjeść samo lub z dodatkiem pieczywa naan czy różnorodnych warzyw. Propozycja ta jest przyjazna dla osób stosujących dietę o niskiej podaży węglowodanów.