15-minutowy indyjski butter chicken

Maślany kurczak to jeden z najbardziej charakterystycznych mięsnych przepisów indyjskich. Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach może być świetną bazą dla posiłku lub też daniem samym w sobie. Dla dodania dodatkowego hinduskiego akcentu możesz zjeść go z pieczywem naan lub roti, a na deser wybrać naturalne lub owocowe lassi. 

Składniki (4 porcje):

  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojona w kostkę 
  • spray do smażenia z oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) 
    Sos: 
  • 2 łyżki (ok. 15 g) ghee 
  • 80 g czerwonej cebuli (posiekanej) 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) imbiru (świeżego lub w proszku) 
  • 1/2 łyżki (ok. 7,5 g) czosnku (posiekanego lub w proszku) 
  • 400 g przecieru pomidorowego 
  • 160 g kremu kokosowego 
  • sok z połowy cytryny 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) chili w proszku 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) kuminu 
  • 5 łyżek (ok. 75 g) kolendry 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu (lub garam masala) 

Do dekoracji: 

  • posiekana kolendra 
  • cynamon 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    288

Węglowodany   9g

Białko   29g

Tłuszcz    16g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej patelnię non-stick na średnim ogniu i spryskaj ją olejem z oliwek lub olejem kokosowym.
  2. Dodaj kurczaka i smaż na patelni przez około 5 minut. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.
  3. Na tej samej patelni dodaj ghee i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj cebulę, imbir i czosnek. Smaż przez około 2 minuty, uważając, aby czosnek się nie przypalił.  
  4. Dodaj przyprawy podsmaż delikatnie, aby wzmocnić smaki. Po około 1 minucie (lub gdy przyprawy staną się aromatyczne), dodaj kawałki kurczaka, kokosowy krem i wyciśnięty świeży sok z cytryny.
  5. Wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty, a następnie dodaj pomidory. Przykryj i dusz na małym ogniu przez około 6 do 8 minut.  
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj posiekaną kolendrą.  
     

Patenty kucharza: 

  • Przyprawy możesz wcześniej opiec na suchej patelni. 
  • Aby uniknąć przypalenia czosnku dodaj go na samym końcu podsmażania warzyw, gdy cebula i imbir będą już prawie gotowe. 
  • Kurczaka możesz zjeść samego lub z dodatkami. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kuchnia indyjska ma wiele ciekawych przepisów do odkrycia, zarówno dla wegetarian, jak i osób spożywających mięso. Butter chicken to jedno z bardziej rozpowszechnionych i lubianych dań, które z powodzeniem możesz zjeść samo lub z dodatkiem pieczywa naan czy różnorodnych warzyw. Propozycja ta jest przyjazna dla osób stosujących dietę o niskiej podaży węglowodanów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN