Serek wiejski to bardzo powszechny wybór śniadaniowy. Jest lekki i delikatny w smaku, który dodatkowo możesz łatwo zmienić dodając owoce, miód, orzechy i inne produkty. Poniższy przepis to opcja warta uwagi, jeżeli nie lubisz jeść dużych śniadań lub gdy szukasz pełnowartościowej przekąski.
Składniki (1 porcja):
- Serek wiejski (light) – 100 g
- Maliny – 50 g
- Czarne jagody – 50 g
- Migdały – 15 g
- Gruszka – 130 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 285
Węglowodany 26g
Białko 17g
Tłuszcz 10g
Błonnik 10g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski wymieszaj z owocami, migdałami i łyżeczką miodu.
Patenty kucharza:
- Zamiast jagód możesz użyć także borówek lub jeżyn.
- Jeżeli chcesz uzyskać delikatnie słodki smak, spróbuj serka z miodem gryczanym.
- Dla zwiększenia podaży białka możesz dodać pół miarki (ok. 30 g) odżywki białkowej do serka lub użyć jego wersji wysokobiałkowej.
Jak i dlaczego to działa?
Serek wiejski jest bardzo chudą i sycącą formą nabiału. Dostarcza przy tym sporej porcji białka. W połączeniu z owocami stanowi lekkie, smaczne śniadanie, w sam raz dla osób nie mających zbyt dużego apetytu o poranku. Owoce dodatkowo są źródłem błonnika, witamin i mikroelementów, których nasz organizm potrzebuje na co dzień.