Fit ciasteczka z ciecierzycy, które możesz schrupać jako przekąskę lub dodatek do innego posiłku, na przykład śniadania na słodko. Delikatne i ciekawe w smaku, dzięki naturalnej słodyczy z daktyli stanowią sycący deser, który nie podniesie Twojego poziomu cukru zbyt wysoko. Idealny przepis dla osób stosujących dietę wegetariańską lub starających się obniżyć konsumpcję produktów odzwierzęcych.
Składniki (2 porcje):
- Mąka z ciecierzycy – 70 g
- Daktyle, suszone – 70 g
- Sok pomarańczowy – 60 g
- Masło orzechowe – 30 g
- Skórka z pomarańczy – 20 g
- Kakao (proszek 11%) – 20 g
- Cynamon – 5 g
- Soda oczyszczona – 1 g
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 40 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 618
Węglowodany 59g
Białko 22g
Tłuszcz 29g
Błonnik 13g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Namocz wcześniej daktyle przez ok. 10 godzin.
- Nastaw piekarnik do nagrzania do 180 ºC .
- Zmiksuj składniki. Jeśli masa zbyt gęsta dodaj odrobinę wody/sok z cytryny.
- Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i uformuj z masy 6 ciasteczek.
- Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 ºC.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: fit ciasteczka z ciecierzycy trzymaj w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Z podanej ilości ciasta powinieneś uzyskać 6 średniej wielkości ciasteczek. 1 porcja to 3 sztuki.
- Jeżeli chcesz wykorzystać świeże daktyle, usuń z nich wcześniej pestki.
- Do formowania ciasteczek możesz użyć własnych rąk lub łyżki do lodów.
Jak i dlaczego to działa?
Ciecierzyca jest jednym z bogatszych źródeł białka pochodzenia roślinnego. Dodatkowo również zawiera złożone węglowodany, które są wolniej przyswajane przez organizm. Znajdziesz w niej witaminy A, B, C i E, a także żelazo, miedź, fosfor, cynk, mangan, magnez i potas. Wykorzystanie w przepisie naturalnego źródła słodkiego smaku, jakim są daktyle sprawia, że zawarte w ciasteczkach cukry wolniej się wchłaniają dzięki obecności błonnika. Dzięki temu nie jesteś głodny zaraz po zjedzeniu deseru, ponieważ Twój poziom cukru we krwi nie wzrośnie gwałtownie, by następnie równie szybko opaść.