Orzechowe energetyczne kulki o delikatnym, słodkim posmaku żurawiny. Możesz potraktować je jako deser lub przekąskę, a także element większego posiłku – na przykład drugiego śniadania. Te naturalne, domowe słodycze przygotujesz w zaledwie 10 minut. Wypróbuj!
Składniki (10 porcji):
- 3/4 szklanki lekko solonych pistacji
- 1/2 szklanki słodzonej suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki daktyli bez pestek
- 3/4 szklanki staromodnych płatków owsianych 2 łyżki tahini 2 łyżki świeżego soku z cytryny 1 łyżka czystego syropu klonowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 134
Węglowodany 18g
Białko 3g
Tłuszcz 6g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja odpowiada dwóm kulkom.
Sposób przygotowania:
- Dodaj pistacje, żurawinę i daktyle do blendera i miksuj, aż uzyskasz drobną kruszonkę.
- Dodaj płatki owsiane, tahini, sok z cytryny i syrop klonowy. Blenduj do uzyskania gęstej pasty.
- Uformuj 20 kulek, po około 1 łyżce stołowej każda.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 3-4 dni. Możesz zawinąć poszczególne porcje w folię, aby uniknąć sklejania się kulek.
- Zwilż dłonie wodą przed przygotowywaniem kulek, aby uniknąć przyklejania się masy do palców.
- Zamiast pistacji możesz wykorzystać inne ulubione orzechy.
- Jeżeli chcesz więcej białka w porcji, do listy składników dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku (śmietankowym, waniliowym itd). Uwaga na zmianę wartości odżywczych i ilości kalorii w porcji.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie orzechów i żurawiny dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Pistacje to bardzo dobre źródło kwasu foliowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Z kolei w żurawinie znajdziesz witaminy A, B1, B2 oraz C, a także magnez, żelazo, potas i fosfor. Energetyczne kulki są łatwe w przechowaniu, dzięki czemu zawsze możesz wziąć je ze sobą i wykorzystać, gdy poczujesz, że pora na przekąskę.