Klasyczna włoska sałatka, którą przygotujesz w kilka minut. Suszone pomidory dostarczą wyjątkowego smaku, a świeża mozzarella zapewni delikatną i kremową strukturę potrawy. Przepis ten idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację, czy – w mniejszej porcji – przekąskę.
Składniki (1 porcja):
- Ser mozzarella, light – 50 g
- Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 45 g
- Rukola – 40 g
- Chleb orkiszowy – 30 g
- Oliwki czarne – 15 g
- Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
- Zioła prowansalskie – 3 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 341
Węglowodany 20g
Białko 16g
Tłuszcz 21g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paski.
- Ser, pomidory i oliwki wymieszaj z rukolą, skrop oliwą i dopraw ziołami.
- Sałatkę posyp pestkami słonecznika i podawaj z pieczywem.
Patenty kucharza:
- Aby uzyskać delikatny smak i teksturę, wybierz mozzarellę w kulce i odsącz ją z płynu przed użyciem.
- W sezonie na pomidory możesz przygotować ten przepis również ze świeżymi warzywami. Wtedy możesz zamienić zwykłą oliwę na taką z ziołami lub dodać wybrane zioła do dressingu.
- Gdy przygotowujesz posiłek na później, dressing przygotuj w osobnym pojemniku i dodaj do sałatki bezpośrednio przed jedzeniem.
Jak i dlaczego to działa?
Suszone pomidory zawierają wapń, żelazo, potas, magnez, cynk oraz sód, a także pierwiastki śladowe jak fosfor. Ich smak jest również bardziej intensywny od tego ze świeżych warzyw. Mozzarella z kolei jest serem o bardzo delikatnym smaku, który zapewni posiłkowi przyjemną teksturę, lecz nie stłumi pomidorów. Dodatkowo jest również bogata w magnez, wapń, fosfor oraz potas.